Woman showing a diamond ring.

Förlovningsringar

Välja förlovningsring

En förlovningsring är ett av de mest symboliska smycken som finns – ett smycke som står för evig kärlek och om att tillbringa resten av livet i varandras sällskap. Därför är det givetvis angeläget att välja förlovningsring med omsorg. Det ska kännas rätt och extra fint blir det om ringen också återspeglar er relation och er kärlek i sin uttrycksform. Här får du en komplett guide till att välja förlovningsring – och var du hittar förlovningsringar online.

Din guide till att välja förlovningsring

Det är svårt att välja förlovningsring. I den här guiden kommer du att få tips och råd om var du kan köpa förlovningsringar online, vilka egenskaper olika ringmodeller har, vad som skiljer olika ädelmetaller åt samt hur du gör för att mäta ringstorlek. Omvandlaren hjälper dig att välja rätt storlek. Nedan kan du hoppa direkt till det avsnitt som intresserar dig mest.

Förlovningsringar online

Du hittar det absolut största utbudet av förlovningsringar online. Det kan vara bra att titta i butik och botanisera sig bland olika ringar för att få en uppfattning om hur olika modeller ser ut och passar på fingret. Däremot är det enklare att kolla efter förlovningsringar online. Många återförsäljare finns enbart i butik, men på nätet är utbudet större. Ett tips är att exempelvis titta efter förlovningsring på Kronanguld.se där du kan få en överblick över olika modeller och jämföra olika förlovningsringar i lugn och ro. Även på Ur&Penn finns förlovningsringar online.

Förlovningsringar – 6 populära modeller

Förlovningsringar finns i lika många modeller som det finns smaker – allt från enkla och diskreta till storslaget praktfulla samt klassiskt tidlösa. Här presenterar vi sex populära modeller som många väljer att bära som förlovningsring. Läs om de olika modellerna och välj en modell som tilltalar dig

Bild: Kronanguld.se (”Arianna”)

1. Solitärringar

Solitärringar är för många synonymt med ”diamantringar” och ett populärt val som förlovningsring. En solitärring passar dig som dras till det klassiska och tidlösa och som vill ha en ring som framhäver en enstaka diamant. Solitärringar karaktäriseras av sin klassiska design som består av en ringskena och en boett innehållandes en diamant som får pryda fingret med all sin skönhet och enkelhet. Beroende på utformningen av skenan och boetten går det att få en förlovningsring som antingen känns modern eller tidlös.

Solitärringar online
Kronan GuldSe pris
Efva AttlingSe pris
GuldfyndSe pris
Sidostensring med en stor diamant och ett band av mindre stenar längs ringskenans utsidaSoblingSe pris

Bild: Kronanguld.se (”Lorene”)

2. Sidostensringar

Sidostensringar kan liknas vid solitärringen, men med en addering av mindre diamanter (sidostenar) som sitter längs ringskenans ovansida för att rama in ringens stora diamant. Sidostensringar finns i flera olika utföranden, vilket gör att det går att hitta en modell som passar dig, oavsett om du föredrar det storslagna eller det diskreta. Den är ett populärt val som förlovningsring, och går enkelt att matcha med en mer nedtonad alliansring eller en slät ring till vigseln.

Sidostensringar online
Kronan GuldSe pris
Efva AttlingSe pris
GuldfyndSe pris
SoblingSe pris

Bild: Kronanguld.se (“Eleanor”)

3. Haloringar

En haloring består av en större diamant, omringad av flera mindre diamanter i vad som kallas för en halokrona. Förlovningsringar med halokrona kommer i varianter där ringskenan är slät, men också i modeller där skenan består av flera mindre diamanter, likt en sidostensring. Halokronan kan ha olika utformning och utseende, men karaktäriseras framför allt av sin ståtlighet. Haloringar är det perfekta valet för dig som gillar det pompösa och som håller med om att en förlovningsring inte bara ska bäras – den ska också synas.

Haloringar online
Kronan GuldSe pris
Efva AttlingSe pris
GuldfyndSe pris
SoblingSe pris

Bild: Kronanguld.se (”Aurelia”)

4. Trestensringar

En trestensring har inte bara en större diamant så som solitär- och sidostensringen. Den består av inte mindre än tre stycken diamanter – ofta omringade av flera sidostenar, men går också att få med en slät ringskena. De tre diamanterna sägs symbolisera ditt förflutna, din framtid och nutid. Det är inte ovanligt att välja färgade ädelstenar som ackompanjeras med vackra sidostenar, men en trestensring är också vacker att bära med tre röda rubiner som får ta plats med sin praktfullhet.

Trestensringar online
Kronan GuldSe pris

Bild: Kronanguld.se (”Isla”)

5. Alliansringar

Alliansringar saknar boett och består av ett band med mindre stenar – ofta är det diamanter, men många väljer andra, färgade ädelstenar. Namnet ”alliansring” skvallrar om att det är en modell som många väljer att bära tillsammans med en annan ring. Alliansringar är ett populärt val till vigselring, men det finns inga rätt eller fel och den går lika bra att bära som förlovningsring eller en lyxigare ring till vardags. Modellen går att få i flera olika varianter med två, fyra eller inga klor alls som omfattar varje diamant.

Haloringar online
Kronan GuldSe pris
Efva AttlingSe pris
GuldfyndSe pris
SoblingSe pris

Bild: Kronanguld.se (”Oliver”)

6. Släta ringar

Släta ringar är helt släta. Traditionsenligt har den varit vanlig som vigselring, men blir allt vanligare att välja som förlovningsring. Män har burit dem som både vigsel- och förlovningsring länge, men även bland kvinnor börjar allt fler välja denna lite mer diskreta modell. Ringen går att välja i rak, rund eller halvrund profil och det är ofta möjligt att blanda flera ädelmetaller och lägga till mönster för en personlig och unik förlovningsring. Ur&Penn är en av flera återförsäljare av just släta ringar, och erbjuder modeller från Schalins i sitt sortiment.

Släta ringar online
Kronan GuldSe pris
Ur&PennSe pris
Efva AttlingSe pris
GuldfyndSe pris
SoblingSe pris

Hitta rätt ringstorlek

Ringstorlek kan mätas i både diameter och omkrets. Om du vet ditt ena mått kan du omvandla det med hjälp av omvandlaren för ringstorlek lite längre ner på sidan. Om du inte vet vare sig diameter eller omkrets på ditt finger finns det olika sätt att mäta ringstorlek på.

Mät din ringstorlek med en ring som du vet passar

Mäta ringstorlek med ring

Det absolut lättaste sättet för att mäta ringstorlek hemma är med hjälp av en ring som du vet passar.

Gör så här:

  1. Använd en linjal för att mäta ringens diameter.

Tänk på att mäta diametern på ringens insida, och inte på dess utsida. Ringstorlekar avser alltid ringens insida.

Om du vill omvandla din ringstorlek i diameter till omkrets kan du göra det med omvandlingstabellen nedan. Om du ligger mellan två mått så avrundar du uppåt.

Mät din ringstorlek med snöre eller måttband

Mäta ringstorlek med snöre

Ett enkelt sätt att ta reda på fingrets omkrets är med hjälp av ett snöre eller ett måttband.

Gör så här:

  1. Ta ett snöre eller måttband och trä runt fingret där du vill att ringen ska sitta.
  2. Gör en markering där snöret möts
  3. Räta sedan ut snöret och använd en linjal för att mäta från ände till markering.

Tänk på att ringen också behöver komma runt din knoge, så gör en mätning där också när du väljer storlek på din förlovningsring.

Mät din ringstorlek med en mätpinne

Mätring och mätpinne

Om du har möjlighet kan du besöka en juvelerare eller smyckesbutik för att ta reda på din ringstorlek.

Det finns två sätt:

  1. Mätpinne: mäter omkretsen på en befintlig ring.
  2. Mätring: mäter omkretsen runt ditt finger.

Om du vill att förlovningen ska bli ett överraskningsmoment är detta svårt att göra på förhand. Däremot är det en god idé att göra efter själva förlovningstillfället för att säkerställa att ni får förlovningsringar i rätt storlek.

Ringstorlek - Omvandlare

Om du ska köpa förlovningsring online, se till att välja rätt storlek. Här är en omvandlingstabell som hjälper dig att ta reda på din ringstorlek.

Omkrets (mm) Diameter (mm)
47 15
48 15,3
49 15,6
50 16
51 16,2
52 16,5
53 16,9
54 17,2
55 17,5
56 17,8
57 18,1
58 18,5
59 18,8
60 19,1
61 19,4
62 19,7
63 20

Välja ädelmetall

När du ska välja förlovningsring vill du inte bara titta på modellen och på eventuella ädelstenar. Du vill också titta på vilken ädelmetall du ska välja. Det absolut vanligaste är förlovningsringar i guld, tack vare dess smidighet och möjlighet att gravera och skapa detaljerade mönster. En ring i rent guld är alldeles för mjuk och blandas därför upp med andra metaller såsom silver, koppar och zink för att skapa högre tålighet och hållbarhet. Resultatet blir en förlovningsring som kan gå i arv i många generationer.

Mängden guld i ett smycke anges i karat (K) och beräknas i 24-delar där det renaste guldet är 24K (24/24). En ring i 18K består av 18/24-delar osv. För att guld ska få klassas som äkta guld behöver det bestå av minst 9K.

Rent guld är alltid gult, men beroende på vilka ämnen som guldet är uppblandat med kan din förlovningsring finnas i både gult guld, vitt guld och roséguld.

Bild: Kronanguld.se

Gult guld

En förlovningsring i gult guld får sin glans genom en legering av guld, silver och koppar. Gult guld ger en varm och närmast glödande färg och här i Sverige kallas denna ibland också för rött guld. Anledningen är att vi använder en högre andel av koppar.

Bild: Kronanguld.se

Vitt guld

I smycken med vitt guld blandas guldet ofta med vita legeringar såsom palladium och silver, samt en ytbehandling med rodium, som ger det dess vita färg. Om ringen antar en lätt champagnenyans efter några år kan det behöva ytbehandlas på nytt.

Bild: Kronanguld.se

Roséguld

Roséguld anses ofta vara en romantisk nyans som uppstår med hjälp av en kopparlegering. Den rosa nyansen beror bestäms av andelen koppar som finns i legeringen i förhållande till andra metaller. Roséguld ger en lätt vintagekänsla, vilket gör den till ett populärt val.

Bild: Kronanguld.se

Platina

Platina är den mest exklusiva ädelmetallen. Den är stark och tålig samt har en naturligt vit glans som inte bleknar. Dess styrka gör platina till den säkraste fattningen för en förlovningsring med diamant eller annan ädelsten. Platina håller för evigt utan att blekna eller ändra färg.

×

Innehållsförteckning