BLACK FRIDAY & BLACK WEEK!

Black friday – vad är det?

Black friday är den allra största shoppingdagen i USA. Det kryllar av rabatter både i fysiska butiker och online. Black friday infaller i USA på fredagen efter Thanksgiving och den markerar början på julhandeln.

Även i Sverige har black friday eller svarta fredagen blivit ett välkänt fenomen och också här samlar butiker ihop olika rabatter som släpps just på black friday. Det är lite som mellandagsrean, fast black fridays rabatter tenderar bara att gälla under just den dagen. Just i Sverige och Norden var det först under år 2013 som black friday började uppmärksammas.

HITTA DOM BÄSTA BLACK-FRIDAY ERBJUDANDEN HOS OSS!

FRÅGOR & SVAR

När man handlar online är det inte alls ovanligt att stöta på rabattkoder eller fält där man kan fylla i koderna. Koderna kan man finna i olika artiklar, i samband med kampanjer, samarbeten eller liknande. Här tar vi upp det mesta man behöver känna till om rabattkoder när man shoppar eller beställer olika tjänster.

Vad är en rabattkod?

En rabattkod eller kampanjkod är en kod, ett namn eller liknande man använder när man handlar online, beställer en tjänst eller köper något på annan plats. Koden kan göra att man får en extra vara av något slag, extra tjänster eller rabatt på en viss sak. Rabattkoden kan ge rabatt på hela sortimentet och storleken på rabatten kan variera.

Ofta erbjuds koderna för att locka köpare, för att belöna olika kunder eller för att en butik vill rea ut hela eller vissa delar av sitt sortiment. Hur rabattkoden ser ut varierar. Ibland består den av slumpvisa siffror och ord, andra gånger är det ett namn. Så är ofta fallet vid till exempel samarbeten av olika slag.

Hur fungerar en rabattkod?

En rabattkod fungerar som så att den anges i samband med en beställning. En del av summan kommer då att dras av på den totala summan, frakten kanske blir gratis eller så läggs en extra produkt till i varukorgen, helt utan extra kostnad. En rabattkod har i regel en viss giltighetstid och de kan också fungera på olika saker. Om man vill använda en rabattkod står det i regel alltid i instruktionerna om hur och vad den är giltig på.

Hur gör jag för att använda rabattkoden?

Rabattkoden kan användas på lite olika sätt beroende på hur man handlar. Ska man beställa något via telefon och har en rabattkod talar man bara om den muntligt. Är det en beställning online finns det i regel ett fält där koden ska fyllas i. Ofta finns fältet vid kundkorgen, eller i samband med att man betalar. Man kan också se om koden är giltig och ofta validera den så man ser hur stor rabatten blir innan man betalar.

I vissa fall krävs det att man aktiverar rabattkoden på ett eller annat sätt, andra gånger behöver man köpa en viss produkt för att till exempel en kampanjkod ska gå att använda.

Kan jag använda samma rabattkod för flera köp?

Om samma rabattkod kan användas för flera köp eller om den är begränsad till ett köp varierar stort. Det handlar helt enkelt om vilken typ av rabattkod det är. Får man till exempel 30 % rabatt på ett köp i samband med en kampanj gäller rabatten just på ett köp. Är det däremot tal om en studentrabatt som gäller för alla studenter som handlar från ett visst företag kan rabatten ofta gälla under obegränsad tid och för alla köp som görs. Det krävs dock i regel att man på något sätt kvalificerar sig för en sådan rabatt. Ibland är det så att ett företag har koder som gäller vid jul, halloween eller liknande. Även de koderna kan gälla för flera köp. Om så är fallet står det i villkoren för rabatten.

Rabattkoden fungerar inte, vad beror det på?

Om en rabattkod inte fungerar kan det bero på flera olika saker. Kanske har giltighetstiden för rabattkoden gått ut eller så tillhör man inte de kunder som får använda koden. Man kanske försöker använda en kod för studenter och så är man inte student.

Om koden ska vara giltig gör man klokt i att se över så att man verkligen har skrivit allt rätt. Kanske har man missat en siffra eller bokstav, eller så har man skrivit en bokstav liten när den ska vara stor. Får man det inte att fungera kan det vara klokt att kontakta företaget eller butiken och fråga om råd.

Varför vill man använda rabattkoder?

Det finns många anledningar till att man vill använda rabattkoder. Många gör det för att spara in lite pengar. Det kan vara för att man har det knapert ekonomiskt, andra vill bara spara för sparandets skull. När man använder en rabattkod kan man också få råd att lägga lite extra saker i kundkorgen. Gäller det till exempel hemstäd eller andra tjänster kanske en rabattkod gör att man faktiskt känner sig mer sugen på att faktiskt prova tjänsten.